Akadálymentes változat
Normál változat

A bagoly, aki félt a sötétben

2020-09-07

Görgess lejjebb

Tábor neve: Digi-könyvmoly tábor
Tábor ideje: 2020. június 29 – július 3.
Résztvevők száma: 9 diák

 

A meghirdetett “Digi-könyvmoly” táborra 9 kis elsős diák jelentkezett, akik már egy jól összeszokott kis csaptot alkottak.

A tábor keretmeséjéül Jill Tomlinson egyik remek könyve szolgált, mely nem volt ez más, mint “A bagoly, aki félt a sötétben” c. mesés kisregény.

Ez a történet egy cseperedő bagolyfiókáról szól, aki megtanulta azt, hogy milyen csodás titkokat rejt az éjszaka és hogyan barátkozzon meg a sötétséggel.

A hét fejezeten keresztül átívelő történetek és az ezekben felbukkanó szereplők segítették őt abban, hogy bátran fedezze fel környezetét, s rájöjjön, az éjjeli világ is lehet gyönyörű, káprázatos, vidám.

megismerésen túl, a tapasztaláson át vezetett az út; ezért mindjárt a tábor első napján a gyerekek bunkert építettek székeket, takarókat és párnákat felhasználva, elemlámpáikkal világíthattak az osztályterem homályában. Elrepültünk egy képzeletbeli világba, ahol mókáztunk, barátokra leltünk, s kellemesen szórakoztunk.

A tábor célja az olvasás megszerettetése és a kibontakozó történet élményszerű feldolgozása volt. Emellett a körbeszélgetések lehetőséget adtak az egymásra figyelésre és arra, hogy a gyerekek kifejezzék felmerülő érzéseiket, gondolataikat és megosszák egymással saját tapasztalataikat is.

Délelőttönként a történet bontakozott ki, hiszen a gyerekek csoportban maguk olvashatták a könyvet.

 

Hogy mégis mitől „digi”?

 

Attól, hogy szórakoztató feladatokat oldhattak meg a tábor tagjai a Learning Apps alkalmazáson az iskolai tablettek segítségével.

Kedvenc feladatuk a lóverseny volt, amikor össze is kapcsolódhattak, s látták társaik teljesítményét.

A digitális világba csempésztünk zenés, mesés feladatokat is, melyek annyira tetszettek a gyerekeknek, hogy többször is kérték ezeket.

 Délutánonként a közös játéké volt a főszerep, illetve egy olyan érdekes tevékenységé, amiből mindenki kivehette a részét, csoportban vagy akár párban is. Hétfőn homokvárat, azaz bagolyvárat építhettek a gyerkekek, kedden az aszfaltra rajzoltunk, szerdán a legós házban építettek, csütörtökön a lányok linzer süteményt formáztak és sütöttek, így készülve a másnap tartandó délutáni könyvklubra.

Szerdán látogatást tettünk a városi könyvtába, ahol érdekes bevezetést kaptunk a könyvtár berkeibe és egy jutalommesét is hallhattunk. A legérdekesebb programnak azonban mégis az utolsó napon, a planetáriumban tartott előadás bizonyult, hiszen itt le is tesztelhettük, hogy ki mennyire fél a sötétben és hasznos tudnivalókkal is gazdagodhattunk a csillagokról és a bolygókról.

A tábor végén a gyerekek útravalóul egy kitűzőt és egy könyvjelzőt kaptak, no meg bíztatást és bátorítást, hogy olvasni igenis jó, öröm és élmény egyben.

Az első „Digi könyvmoly táborral” ezennel megalapítottuk a Szent Imre Könyvklubot, mely szívesen fogad még tagokat, akik szeretik a jó történeteket, s szívesen vennének részt egy közös kalandban a jövő nyáron.

 

Szeretettel várjuk a felsősöket is!

Timi néni és Kinga néni


További bejegyzések olvasása itt:

Galéria