Akadálymentes változat
Normál változat

Kerékpártúra a Balaton körül 2020

2020-10-01

Görgess lejjebb

Iskolánkban lassan már hagyomány, hogy kerékpár túrát szervezünk tanulóinknak a Balaton körül. Az infrastruktúra, a szállás, a természet szépsége mind adott e szép túra megszervezéséhez, de sikeres megvalósításhoz nagyban hozzájárult a precíz előkészítés a gondos szervezés, melynek eredményeként már-már rutinosan indult a több, mint 200 km-es tekerést jelentő biciklis túra.

 

A tavalyi tanévben, az EFOP 3.3.7 –es pályázat keretében az iskolának sikerült beszereznie 4 új kerékpárt, melyek „bevetésre kerültek”, így az idén még több gyermeknek tudta az iskola biztosítani, hogy részese legyen ennek a különleges élménynek Végül összesen 30 fővel indult útnak a „Szent Imrés” különítmény.

 

A 210 km távot 3 szakaszban tervezték megtenni:

 

1 szakasz: Zamárdi- Balatonederics 90km

2 szakasz Balatonederics- Paloznak 70 km

3. szakasz Paloznak-Zamárdi 50 km

 

24 tanuló és 6 felnőtt kísérő részvételével 2020.09.16.-án 15 órakor indult az első állomására Zamárdiba, a Mirabella kempingbe a csapat. A kerékpárokat az egyik résztvevő szülő segítségével kerékpárszállító utánfutóval vitték a helyszínre.

 

Első nap a déli partot tekerték végig, ez ígérkezett a legkeményebbnek, mert bár sík terepen haladtak, de az állandó szembeszél nehezítette az amúgy is leghosszabb táv megtételét. Már-már sötétesett, mikor az Edericsre értek. Másnap már kicsit ugyan rövidebb volt a táv, de ezen a szakaszon a szintemelkedések jelentették a kihívásokat. Az utolsó nap – a világosi magasparton haladva extra élményben volt részük: a csodálatos balatoni látvány túl az a tudat adott erőt, hogy nemsokára teljesítik a résztvevők ezt a hatalmas, csodákkal teli távot.

 

A szállások apartmanokban, mobilházakban és telepített lakókocsikban voltak , a járványügyi előírásoknak megfelelően. Kényelmes, kulturált elhelyezésben volt a résztvevőknek része. Az étkezés önellátó volt, az ellátásról a tanárok gondoskodtak. Este mindig meleg ételt készítettek, napközben pedig hideg élelem volt.

 

Az autóbusz kísérte a túra résztvevőit azt út folyamán. Az időjárás nagyon kedvező volt mind a kerékpározásra, mind a strandolásra. Komoly sérülés nem volt, horzsolások és izomláz előfordult és csak kisebb műszaki hibák adódtak, de minden nehézségen sikeresen túltette magát a csoport.

 

2020 09. 19.-én 15 órára érkeztek meg Siófokra. Sajnos az utolsó 10 km-t már nem tudták befejezni, a késői érkezés miatt. De így is felejthetetlen élmény, hatalmas siker volt ez minden résztvevőnek.

 

Nagy köszönet a túrán részt vevő szülőknek és a Piarista Gimnáziumnak, akik a kerékpárszállító utánfutót kölcsönadták.

 

Boller Péter testnevelő, mk vezető feljegyzései alapján összegezte: Horváth Krisztina

2020. szeptember 24.

 


További bejegyzések olvasása itt:

Galéria