Akadálymentes változat
Normál változat

Pályaválasztás, de hogyan?

2021-11-04

Görgess lejjebb

Elérkezett az idő 8. osztályosaink életében, amikor hamarosan döntést kell hozniuk , hogy milyen területen szeretnének továbbtanulni. Azonban a választás cseppet sem egyszerű. A témával kapcsolatosan vendégünk volt Hajagosné Kiss Margit pályaválasztási referens, aki megosztotta velünk a legfrissebb továbbtanulást érintő változásokat, beszélt a szakképzés átalakulásáról, és tájékoztató előadásában példákon keresztül mutatta be a jelentkezés folyamatát.

A jövőben a szakképzés sokkal nagyobb hangsúlyt kap a korábbihoz képest, -tudtuk meg-, amit pénzjuttatással is szeretnének ösztönözni, így aki a gimnáziumok helyett a szakmai képzést választja, az 8.000 Ft-tól akár 200.000 Ft-os ösztöndíjra is számíthat. A szakképzés átalakulásának továbbá fontos eleme, hogy a pályaválasztás során a tanuló nem konkrét szakmát választ, hanem ágazatot, ahol a későbbi években van lehetősége szakosodni. Ez azért is nagy jelentőségű, mert a gyerekek többsége még nem tudja 8. osztályban eldönteni, mivel szeretnének majd foglalkozni, és az új rendszer lehetőséget ad az érdeklődési körének megfelelő úgynevezett ágazat kiválasztására. A fiatal az idő haladtával, miután mélyebben is belelát a különböző területek működésébe, könnyebben hozza meg végleges pályaorientációs döntését.

 

Pályaválasztási referens vendégünk a sok hasznos információ mellett  kiemelten hangsúlyozta, hogy a személyes pályaválasztási tanácsadás mennyire fontos, mert így lehet igazán, minden igény figyelembevételével megfelelő döntést hozni. 


További bejegyzések olvasása itt:

Hírek