Akadálymentes változat
Normál változat

Szent Miklós napján mit üzent a Mikulás?

2021-12-08

Görgess lejjebb

Iskolánk pedagógusai és diákjai varázslatos műsorral elevenítették fel egy csodálatos ember történetét, aki az évszázadok alatt az ajándékozás, az adakozás, a szeretet szimbólumává vált.

A műsorban valódi hócsata kellős közepén találtuk magunkat, ahol a grund hangulata magával ragadta a közönséget. A hópehely-tánc koreográfiája a színpadra hozta az igazi telet, az árnyjátékkal átszőtt mesejáték Szent Miklós nevéhez kapcsolódó legendákat elevenített meg. A gyerekek énekekkel fogadták iskolánkba érkező Mikulást, aki nem csak ajándékot hozott, hanem ennek az ünnepnek legfontosabb üzenetét is átadta. Mindenkit megkért arra, amikor hazaérkezik, ölelje és szeretgesse meg a családtagjait, szüleit, testvéreit, a nagymamákat és nagypapákat. Megható pillanatokat éltünk át, köszönjük a szeretettel átitatott együtt töltött időt!

 

S hogy ki is volt a legendás Szent, arról szóljon a történelem.

 

Szent Miklós (Nikolaosz) nem más, mint a keleti egyházak legkedveltebb szentje, a nevéhez kapcsolódó ünnepet a 10. század óta tartjuk. A hagyomány szerint Miklós a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit korán elveszítette, s egyik rokona, a város püspöke nevelte fel. Megtérése után Miklós jótékony célokra szétosztogatta örökölt vagyonát, a hívők pedig égi jelt látva megválasztották Müra püspökévé. Ötvenkét évig töltötte be püspöki hivatalát. Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, tettei miatt pedig már életében szentnek tartották. A legenda szerint 343. december 6-án halt meg a püspöki székhelyen, sírját zarándokhellyé nyilvánították.

 

A nevéhez kapcsolódó leghíresebb legenda szerint Mürában élt egy szegény ember, aki szerette volna férjhez adni három lányát, de nem tudta, mert hozományra nem telt neki. Miklós püspök fülébe jutott a hír, de a püspök annyira szerény volt, hogy csak titokban, kilétét nem felfedve segített három tele erszénnyel, amit egy sötét éjjelen a család házának ablakán bedobott. Így a lányok megmenekültek attól, hogy örömlánynak adják el őket. E tettéért Szent Miklós a hajadonok és az aggszüzek védőszentje, és oltalmazója a házasságoknak és az anyaságnak.

Védőszentje ezen felül Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának, az illatszerészeknek, a gyógyszerészeknek, a pálinkafőzőknek, Magyarországon pedig Kecskemét városunknak.


További bejegyzések olvasása itt:

Hírek