Akadálymentes változat
Normál változat

Kutyák, akik segítik a tanulást

2022-02-14

Görgess lejjebb

Történetünk főszereplői csupa öröm kis szőrgombócok, akik jelenlétükkel olyan új dimenzióba képesek elrepíteni a gyerekeket, ahol szinte játékká válik a tanulás. 

 

Berta Tímea Regina tanító- és tanárnőnk évekkel ezelőtt találkozott először a “Kutyával Egy Mosolyért Alapítvánnyal", és ismerkedett meg az élményalapú tanítás inspiratív és jótékony hatásaival. Azóta osztályában rendszeres látogatók ezek a csöpp négylábúak. A két kis Yorki nemrég éppen náluk járt, erről osztunk meg pár vidám képet és szeretetteljes gondolatot.

 

Tímea örömmel számol be arról, hogy mennyire más tanulási hozzáállást alakít ki a gyerekekben a kutyák jelenléte. Ha a jótékony hatásokat elemezzük, az első pozitívum ott kezdődik, amikor a két kis állat az osztályterembe megérkezik, és ezzel egy bensőséges és érzelmileg felfokozott atmoszférát teremt. 

Az a környezet, ahol a gyerekek jól érzik magukat, sokkal nyitottabbá teszi őket az új ismeretek befogadására, szívüket és lelküket is áthangolják az állatok, s emellett mindenki szeretne jól teljesíteni, hiszen a jutalom nem más, mint egy kutyával elvégzett trükk.

 

Maga a tanítás éppen úgy zajlik, mint az év bármely napján, viszont a kutyás órán, aki jól teljesít, azt a négylábú kis állatok jutalmazzák egy trükkel. Vannak egyéni trükkök és csoportos feladatok. 

Ki ne szeretne egy izgalmas feladatot kérni a kutyáktól? És ebben rejlik ezeknek az óráknak a nagyszerűsége. Miközben a gyerekek a vágyott jutalom reményében jól teljesítenek, játékosan tanulják meg az állatok iránti tiszteletet, azt hogy miképpen kell viselkedniük a kutyák jelenlétében, érzékennyé válnak a környezetünk ilyen kis csodáira is.

De nem csak arra nagyszerű egy kutyás óra, hogy az egyéni teljesítmény növekedjen. Mindenhol előfordulnak baráti társaságból kirekesztett gyerekek, akik sokszor kerülhetnek háttérbe, vagy visszahúzódó jellemkarakterük miatt nehezebben tudnak baráti kapcsolatokat kialakítani. A kutyás óra barátságok csíráit képes elültetni, hiszen azon gyerekeket is be lehet vonni egy-egy csoportos feladatba, akik más helyzetben semmiképpen nem lennének nyitottak a kezdeményezésre. Konfliktusok simulhatnak ki. Toleranciát tanulnak a gyerekek. Lelki problémákat oldanak fel az állatok.

 

Összegzésképpen elmondható, ha a tudásátadást egy tevékenységgel támogatjuk meg, sokkal jobban megmarad, és ha mindehhez még egy élmény is kapcsolódik, akkor az örök érvényű tudást ad.  

 

(A fotók Borsos Andrea, a "Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány" jóváhagyásával készültek) 


További bejegyzések olvasása itt:

Hírek