Akadálymentes változat
Normál változat

Pedagógus lelkinap Kecskeméten

2022-04-21

Görgess lejjebb

Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti Érsek úr ezen a napon szentmisét  celebrált, mely során a békesség és megbocsátás témáját tárta elénk, számunkra, akik a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye fenntartásában lévő intézmények  pedagógusaiként, munkatársaiként közel 550-en a lelkinapon részt vettünk.

A Húsvét elérkeztével a Nagyböjt végére értünk. Érsek atya prédikációjában kiemelte: a keresztény világ számára Jézus már életében is a békességet hirdette, az utolsó vacsorán is ezt mondta: “Békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek.” Miután Jézus feltámadt, így köszöntötte tanítványait: “Békesség néktek!”

A mai világban sok a háborgás, a valóságos háború, a békétlenség, a viszálykodás. 

Isten azonban mindig felajánlja a megbocsátást. A békességét kínálja nekünk. A pap eszköze Isten megbocsátásának, közvetítő Isten felé a szentgyónás során. De elsősorban önmagunkkal kell békességben lennünk. A nyugodt lelkiismeret kihat környezetünkre, hiszen az tud békességre nevelni, akiben szintén ez a lelkület van. A jövő társadalma tőlünk, pedagógusoktól függ. Ez nagy felelősséget jelent, amiben Istennek kiemelt szerep jut. Szavainkkal és tetteinkkel példaként szolgálunk a gyerekek előtt. Legyünk toleránsak, ami nem jelenti azt, hogy bármit lehet, és mindent el kell fogadnunk - hangoztak el Érsek atya szavai.  Azonban a lelki vezető arra int minket, legyünk szelídek és agressziómentesek ebben a zűrzavaros világban, hiszen ezt várja el tőlünk Isten.


 

“Kiengesztelődés és jótékonyság, mint Nagyböjti és életre szóló erények” címet kapta a Lelkinap második témája, amelyre a Hírös Agóra Kultúrális Központban került sor, Dr. Novák István jászberényi plébános, az EKE rektorhelyettesének felvezetésében.

Hamvazószerdával induló Nagyböjt igazi üzenete a megbékélés és a megbocsátás.

A megbocsátás kulcsfontosságú, hiszen ha Istent Atyánknak hívjuk, képessé kell válnunk egymásnak testvéri szeretettel megbocsátani.

A lelkinapon az előadás szünetében az Agóra folyosóján kávéval és pogácsával frissíthettük fel testünket, amit az előadások végén a Három Gúnár Rendezvényházban elfogyasztott agapé zárt.

Köszönjük a Főegyházmegye gondoskodó szeretetét, az elgondolkodtató üzeneteket és a szellemi - testi feltöltődést!


További bejegyzések olvasása itt:

Hírek