Akadálymentes változat
Normál változat

Digi óra Max kutyával

2022-04-22

Görgess lejjebb

A digitális oktatást egy magasabb szintre emeltük. Vendégünk volt Max kutyus, akivel a tevékenységalapú élménypedagógia módszereinek színes tárházát vontuk be az oktatásba, s ezzel megalapozva egy más jellegű és hosszútávú, sikeres tanulás alapjait.

 

Miben más egy ilyen óra?

A pedagógus részéről ez az óra sokkal több előkészületet és felkészülést igényel, mégis elmondható, hogy megéri az ebbe fektetett plusz energia, mert hosszú távon visszatérül tudás formájában. A gyerekek ezen az órán digitális technikát használnak irányított körülmények között. A Tankocka interaktív oktatási segédanyagok létrehozására készített webes felületen dolgoznak. Három, fokozatosan nehezedő feladatot kell megoldaniuk, ahol a különböző részfeladatok szervesen egymásra épülnek. Nagyfokú odafigyelést és koncentrációt igényel. A munka párosan zajlik, ami toleranciára, csapatmunkára, elfogadásra tanít, fejlődnek a szociális képességek. 

A téma feldolgozásakor a helyes választ adók egyéni trükköt kérhettek a kutyától, ami igazán inspiratívan hat a munkakedvre, valódi motiváló erő a feladatok megoldásában. A kutya jelenléte egy szeretetteljes és felfokozott atmoszférát teremt, ami megalapoz egy jókedvű, vidám alaphangulatot. Ilyen légkörben sokkal könnyebben megy a tanulás, hiszen mindenki vágyik a kutyussal közös munkára, egy trükk végrehajtására, és olyan témák is vonzóvá válnak, amik más esetben ellenállást válthatnak ki a gyerekekben. A 45 perces óra alatt Berta Tímea Regina tanárnő irányításával kérdések hangoznak el, a helyes válaszok jutalma pedig a kutyussal végzett trükk.

Az órai tananyag elsajátítása mellett a gyerekek az állatokkal való bánásmódot is tanulják, hogy miként lehet a kutyushoz közelíteni, hogyan kell viselkedni a jelenlétében, mit lehet tenni, és mit kell kerülni. 

 

Köszönjük a Kutyával Egy Mosolyért Alapítványtól Szabó Patai Tünde felvezetőnek és Max-nak a közös munkát.


További bejegyzések olvasása itt:

Hírek