Akadálymentes változat
Normál változat

Digi-könyvmoly tábor 2022. július 4-8.

2022-09-08

Görgess lejjebb

A tábor megálmodói egy olyan olvasó közösséget, klubot alapítottak, ahol a gyerekek izgalmas, kalandos történetek megismerése során megtapasztalják, hogy olvasni jó.

 

Miről szól a tábor?

Közösségépítésről, élmények nyújtásáról, az olvasás örömének megtapasztalásáról,  hogy a közös olvasás motivál, az egyéniség pedig ezek által ki tud bontakozni.

 

Ezen a tábori héten az olvasást népszerűsítjük modern eszközökkel és elgondolásokkal. Erről kapta a tábor a „digi” előtagot. A történet kiválasztásán sok múlik, előzetes felmérés, vélemények és saját olvasásélmény szükséges hozzá. Célunk, hogy öt napon át különböző pozitív tapasztalások érjék a gyerekeket. Az idő értékes! A tevékenységek tudatos megtervezésével hozzájárulunk a gyermekek testi-lelki fejlődéséhez. Épül, kibontakozik a személyiségük, a mozgásos játékokkal pedig ügyesebbé, energikusabbá, terhelhetőbbé válnak.

 

1. nap Mindenki kapott egy ajándékot: egy frissen kiadott, illatos könyvet. Az első osztályosok a kezdő csomagot, a harmadikosok a középhaladóknak való történetet.

A fiúk és a lányok csapata élménypedagógiai játékokon vettek részt.

 

2. nap Délelőtt a Planetáriumban jártunk, hiszen a történetünk éjszaka játszódik. Együtt fedeztük fel a csillagképeket, sok tudományos tényt jegyeztünk meg, majd az előadás végén kaptunk egy fantasztikus lézershow-t. Délután a digi feladatok mellett kézműveskedtünk. A szabad levegőn való együttlét során volt lehetőség a barátságokat elmélyíteni.

 

3. nap Délelőtt a Katona József Könyvtárban papírszínház előadást tekintettük meg, majd kényelembe helyeztük magunkat, és olvasgattunk. Mariann néni sok könyvet ajánlott a nyárra.

 

4. nap Délelőtt kutyával asszisztált foglalkozást tartott Timi néni. Andi néni mesélt a felelős állattartásról, és megtanította a táborozókat arra, hogy hogyan kérjenek trükköt Mirikétől és Dzsemitől. Később egy 7 állomásos próbatételre került sor, melynek végén kinyomoztuk, hova vannak elrejtve a jutalmak.

 

Éjszaka: A suliban aludtunk! Csütörtökön 19 órakor ismét találkoztunk az iskolában, hogy egy feledhetetlen estét töltsünk el. Még hátra volt a megkezdett vasalós gyöngyből készült képek befejezése, s a dolgos fiúk is elvégezték az udvaron levő száraz levelek összegyűjtését. A két szobát otthonosan berendeztük, bevittük a tornatermi szivacsokat, megágyaztunk, majd kezdetét vette a bónusz nyomozás. Zseblámpákkal jártuk be a koromsötét pincét és folyosót, amihez aztán nagy bátorság kellett. Egy vödörnyi cukorkát gyűjtöttek össze a táborozók. Aztán „mesemaraton” következett. Kinga néni és Timi néni addig mesélt, míg mindenki szemét el nem nyomta az álom.

 

5. nap Délelőtt az Otthon Moziba mentünk. Egy olyan filmet vetítettek, ami pontosan arról szólt, amit a tábor alatt megtapasztaltunk. Barátság, kitartás, szeretet, kalandok, összetartozás, törődés, odafigyelés, emberi kapcsolatok, nehézségek, konfliktusok, élethelyzetek és játék, játék, játék! Délután kezdetét vette a már hagyománnyá vált ceremónia. A Könyvmolyok megkapták a kitűzőt, s hivatalosan a Szent Imre Könyvklub tagjaivá váltak.

 

Mit jelent számunkra ez a tábor?

(Timi néni, Kinga néni gondolatai)

Ez a tábor a mi álmunk megvalósulása, az év egyik legkedvesebb időszaka számunkra. Mindkettőnk kedvenc időtöltése az olvasás. Hivatásunk szeretete és a könyvek iránti vonzalmunk arra ösztönzött bennünket, hogy a régi könyvklubok mintájára alapítsunk egy modernebb szemléletű közösséget. Itt a gyerekek kebelbarátokra lelnek, s részt vesznek egy olyan „utazáson”, ami kedves pillanatokkal ajándékozza meg őket. Csodákra vágyunk mindannyian, s felnőttként szívesen gondolunk vissza gyermekkori élményeinkre. Ha gyermekeitek felcseperednek, és a karosszékben elgondolkodva eszükbe jut néhány kedves emlék, akkor már megérte. Tudtunk hasznosak lenni, értéket teremtettünk. Ezért tesszük, és még nagyon sok mindenért, ami a szívünkben van  


További bejegyzések olvasása itt:

Hírek