Akadálymentes változat
Normál változat

Népmese napja

2022-10-06

Görgess lejjebb

Benedek Elek nagy mesemondónk születésnapjára emlékeztünk. Ezt az országosan indított programot iskolánk pedagógusai évről évre örömmel rendezik meg az alsó tagozatos gyerekek körében. Így szerveződött meg ez a remek nap, ahol a főszerepet természetesen a mesék és a mesélés kapta.

Benedek Eleknek nagyon sok szép mesét köszönhetünk. Hiszünk a mese mindent feloldó erejében. A mese elvarázsol, inspirál, tanít, átsegít a nehézségeken, kapcsolatokat épít. Az alsó tagozaton a mese tulajdonképpen munkaeszköz is egyben, amely által a gyerekek akár a matematikát, vagy a nyelvtant játszva ismerhetik meg, a mesélés egy különös világba repíti őket, és ebben a csodavilágban a fantáziára támaszkodva épülnek be tanulást segítő elemek, bontakoznak ki folyamatok, vagy omlanak le gátak.

A témanap megvalósítása közös munka eredménye. Az órák menete nem változott, csupán a népmese jelent meg valamilyen formában, s a pedagógusok saját ötleteikkel, ki-ki a számára legkedvesebb módon jelenítette meg a népmese témát a tanítás menetében.

Az első és második osztályosoknak Szirtes Józsefné Ancsa néni, a gyerekeket is bevonva, egy interaktív mesét hozott, egy tanítónéni kedves kis meséjével a harmadik osztályt repítette el meseországba, míg a negyedik osztály tanulóit Papp Zsolt igazgató bácsi varázsolta el egy fantasztikus mese előadással.

A nap élménypedagógiai módszerekkel ötvözött ügyességi próbával zárult, ahol a gyerekek, éppen úgy, mint a mesében, ha mindhárom próbát sikerrel teljesítették, elnyerték jutalmukat, kedves ajándék várta őket.

 


További bejegyzések olvasása itt:

Hírek