Akadálymentes változat
Normál változat

Petőfi 200 Kiskőrösön, avagy történelmi ablak a múltra

2023-05-19

Görgess lejjebb

Kiskőrösön jártunk az Úttörténeti Múzeumban az 5. a és 5. b osztállyal, ahol a történelmi tanulmányaikat jól kiegészítették a látottak. Többek között megismerhették a gyerekek a Római Birodalom útépítési szokásait, építhettek olyan hidat, amely saját szerkezetét tartja, és Leonardo Da Vinci által kitalált híd mására valósíthattak meg. A magyarországi útépítés történetét ismerhették meg, számos érdekesség ragadta magával a gyerekeket.

 

A kirándulás apropójaként szolgált a Petőfi 200 és az 5. osztályban aktuális János vitéz tananyag. 

A János vitéz Látogatóközpontban társasjátékkal és egyéb ügyességi játékokkal ismételhették  át a történetet, mélyíthették el tudásukat.

Az interaktív labirintus elkápráztatta a gyerekeket. A János vitéz történetét 3D-ben élhették át fény és hanghatások kíséretében, majd  tableten kaptak feladatokat, legyőzhették az óriáskirályt, tengeren utazhattak, megcsodálhatták a francia király palotáját és Tündérországot is.

 

A Szülőház megtekintésekor a korabeli bútorok, a hangulat és az élmény elrepített bennünket a múltba, megízlelhettük a kor egy kis szeletét. Láthattuk, hogyan működött egy konyha a 19. században, s azt is megértettük, amikor a kemence és a kémény egy térben van,  miért mondják: egy füst alatt. A tárlaton elénk tárult a Petőfi család családfája, autentikus tárgyak mellett Petőfi édesapjának eredeti pipája is a kiállítás fényét emelte.

 

Emlékkiállítás a Petőfi Múzeumban 

A 200. évfordulóra teljesen megújult kiállítás tematikája Petőfi 7 éves alkotói pályája. A látványos kiállításon a gyerekek kedvence az a fal volt, amelyen egy digitálisan kivetített betűtengerből Petőfi versidézetek formálódtak ki.

A látogatás nem csupán egy látogatás volt a múltba, de jól kiegészítette és elmélyítette az iskolában tanultakat. 

 

A kirándulás fagyizással zárult, élményekben gazdagodva tértünk haza.


További bejegyzések olvasása itt:

Hírek